2 b) Digitaalinen identiteetti

Googlettaessa omaa nimeäni yllätyin siitä, että meitä on niin monta varustettuna samalla nimellä. Googlettamalla minusta kuitenkin löytyi ainoastaan Facebook tilini sekä Googlen kuvahaulla muutama kuva. Nämä vähäiset tiedot jotka minusta löytyi on onneksi oikeellisia.

Jokainen pystyy joissain määrin vaikuttamaan siihen, mitä oman nimen takaa internetistä löytyy. Siinä täytyy olla vain tarkkana. Onneksi ymmärtääkseni aikalailla kaikissa sosiaalisen media sovelluksissa on toiminto, jossa voit poistaa esimerkiksi merkinnän kuvasta johon sinut on merkitty.

Tietojen poistaminen internetistä on enemmänkin kuin haasteellista, ja joissain kohden miltei mahdotonta, koska tieto leviää internetissä nopeasti. Siksi on hyvin tärkeää, että miettii tarkkaan mitä tietoja itsestään internettiin jakaa. Jos löydät itsestäsi Googlesta jotain mielestäsi epämukavaa, voi Googlea pyytää poistamaan sen. Tässä kohtaa se voi poistua Googlesta, mutta tietosi ovatkin voineet jo ehtiä leviämään muualle internetin syövereihin.

Digitaalinen identiteettihän muodostuu kaikista niistä tiedoista (teksteistä, kuvista ja videoista) joita sinusta löytyy internetistä. Tästä syystä on tärkeää, että jokainen miettii mitä tietoja kannattaa itsestään julkaista. Mielestäni on tärkeää, että henkilö on rehellinen ja avoin julkaisuissaan. Se, että julkaisut perustuvat todellsiuuteen on hyvin tärkeää, sillä silloin nämä julkaisut eivät voi tulevaisuudessa niin sanotusti kääntyä yksilöä vastaan. Näin saattaisi käydä, jos henkilön julkaisut eivät perustu hänen todelliseen elämäänsä, vaan niitä on muutettu ja niissä esiintyy muun muassa liiottelua ja valheita. Tälläinen toiminta ei ole kenellekkään eduksi.

On nykypäivää, että iso osa sosiaaliseen mediaan julkaistuista kuvista on jotenkin käsitelty. Jos ei muuten niin vähän on kuvan sävyä muutettu ja kasvoja tasoiteltu. Mielestäni tämä on ihan fine. Miksi ei olisi? Miksi olisi väärin saada julkaistava kuva näyttämään paremmalta? Julkaisuja tehtdään yhä enemmän tilanteista, jotka saavat julkaisijan elämän näyttämään hyvältä ja ihanalta. Harvemmin näkee mitään julkaisuja, joissa ainoastaan henkilö avautuisi elämänsä kurjuudesta ja epäonnesta. Onko tämä kuvien ja tietojen manipuolointi oiken, niin kohtuuden rajoissa kyllä. Raja on kuitenkin jokaisen itsensä määriteltävissä. Jokaisella sosiaalista mediaa käyttävällä on kuitenkin oikeus valita itse mitä sinne julkaisee. Itse olen hieman passiivinen sosiaalisen median käyttäjä, joten teen julkaisuja hyvin harvoin ja tarkasti, mutta koen itse asian niin, että kukin julkaiskoot sosiaaliseen mediaan haluamaansa sisltöä. Kaikki ovat itse vastuussa omista julkaisuistaan.

Mielestäni on nykypäivää, että ihmiset kuuluvat johonki sosiaalisen median tarjoamaan sovellukseen. Mielipiteeni siitä, täytyykö julkisuuden henkilön olla sosiaalisessa mediassa on se, että ei ole olemassa siihen pakotettua tarvetta, mutta julkisuuden henkilölle itselleen se mielestäni on hyvin tarpeellista kuulua sosiaaliseen mediaan. Kun ajatellaan esimerkiksi jotain näyttelijää, sosiaalinen media mahdollistaa hänelle itselleen olla esillä ja markkinoida itseään sosiaalisen median avulla. Mikä voisi olla parempi kanava kuin sosiaalinen media?