2 a) Tietosuojakysymykset

Tietosuojakysymykset ovat tällä hetkellä vahvasti esillä uuden tietsouojalain tultua voimaan viime kuussa. Lisäksi melkeimpä kaiken toiminnon siirryttyä internettiin on hyvinkin tärkeää, että tietosuoja puhuttaa, sillä tietosuojaa kannattaisi jokaisen miettiä.

Käytettäessä erilaisia sosiaalisia verkkotyökaluja työyhteisössä, on käyttäjän aina mietittävä ennen julkaisua sen sisältö siltä varalta, ettei julkaisussa tule esiin mitään sellaista materiaalia joka ei tietosuojalain mukaan ole julkaistavaa. Jokaisella joka työyhteisössä sosiaalisia verkkotyökaluja käyttää, on vastuu omista julkaisuistaan. Suosituksena voisi siis katsoa, että jokaisen on oltava entistäkin varovaisempi sosiaalisia verkkotyökaluja työyhteisössä käytettäessä.

Työyhteisöissä käsiteltävät asiat ovat valtaosin sellaisia, joiden käsittely ja niistä puhuminen tapahtuu ainoastaan työyhteisössä. Tämä tarkoittaa, että olisi enemmänkin kuin vahingollista, jos jokin tärkeä työyhteisössä käsiteltävä asia (oli sitten luokiteltu salassapidettäväksi tai ei) päätyisi sosiaalisiin verkkotyökaluihin. Sosiaalisia verkkotyökaluja käytettäessä, on niitä parempi käyttää omilla laitteilla, jolloin pystymme välttämään esimerkiksi viruksia, jotka voivat olla haitallisia käyttämällemme työkoneelle sekä sen sisältämille tiedoille.

Kun sosiaalisissa verkkotyökaluissa käyttäjän toiminta on avointa, koen ainakin itse tällaisen toiminnan silloin hyvin rehelliseksi. Avoimuus on erotettavissa sosiaalisssa verkkotyökaluissa aika selvästi. Sosiaalisissa verkkotyökaluissa läpinäkyvyydellä on mielestäni kaksi eri puolta. Läpinäkyvyys voi olla hyvä, mutta myös vähemmän hyvä asia. Esimerkkinä tästä voisin mainita, että on yritys X jolla on Facebook tili. Yritys X postaa Facebook tililleen paljon julkaisuja, jotka koskevat esimerkiksi yrityksen vastuullisuutta ja sen tuomia toimintatapoja ja periaatteita. Yritys myös vastaa asiakkaidensa palautteisiin ja kyselyihin ilman turhia selittelyjä, avoimesti. Tälläinen läpinäkyvyys yrityksen toiminnassa on mielestäni postiivista, ja herättää ainakin minussa luottamusta kyseiseen yritykseen. Yritys ei selvästikään piilottele mitään, vaan haluaa toimintavansa olevan avointa ja läpinäkyvää.

Sosiaalisissa verkkotyökaluissa on myös käyttäjiä, jotka selvästi käyttävät sosiaalisia verkkotyökaluja suurimmaksi osaksi oman egonsa pönkittämiseen. Tälläinen toiminta saa ainakin minussa aikaan hieman ärsyyntymistä, mutta osaksi myös se on hyvin huvittavaa. Monesti tälläiset julkaisut ovatkin läpinäkyviä siten, että niistä näkyy se, miten niillä ainostaan yritetään saada mahdollsiimman paljon tykkäyksiä.

Henkilökohtaisten tietojen jakaminen sosiaalisissa verkkotyökaluissa työyhteisössä on hyödyttävää silloin kun, henkilön täytyy olla jollain lailla esillä sosiaalisessa mediassa työkuvansa vuoksi. Näkisin, että tällainen tilanne on esimerkiksi kansanedustajilla. Nooa Säästöpankin toimitusjohtajan Tommi Rytkösen sanoja lainaten, ”Jos yritys on kiinnostunut asiakkaistaan muutenkin kuin juhlapuheissa, ja sen arvoihin kuuluvat läpinäkyvyys ja avoimuus, johtaja ei voi valita, onko hän sosiaalisessa mediassa vai ei. Hänen on pakko olla.”

Henkilötietojen suojaaminen on todella tärkeä asia, sillä niiden suojaamattomuus voi aiheuttaa todella mittavia haittoja niin yksityishenkilölle itselleen kuin mahdollisesti myös organisaatiolle. Pahimmassa tapauksessa mitä henkilötietojen suojaamattomuus voi yksityishenkilölle aiheuttaa on identiteettivarkaus, joka saattaa aiheuttaa yksityishekilölle taloudellisia vahinkoja. Organisaatiolle taasen koituu ongelmia, jos henkilötietoja pääsee leviämään henkilöstön kautta, esmierkiksi sosiaalisen median välityksellä. Jokaisen sosiaalisissa verkkotyökaluissa toimivan henkilön on ymmärrettävä mikä on hyvä ja turvallinen toimintatapa käyttää sosiaalista mediaa.

Kävimme osan tähän kurssiin osallistujien kesken keskustelua Slackissa, koskien tietosuojakysymyksiä. https://sometool.slack.com/messages/CA5K7J9E2/convo/CA5K7J9E2-1528148407.000354/

https://sometool.slack.com/messages/CA5K7J9E2/convo/CA5K7J9E2-1528804878.000044/